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New Labour Standards: Leave for Reservists,  
the Concept of Cohabitation  

and the new Advance Notice for Paternity Leave
	 By Nicolas Joubert

The various amendments recently made 

to the Act respecting labour standards 1 

(hereinafter the “ARLS”) essentially apply 

to the following:

•	 the introduction of a new type of 

authorized leave for employees who are 

also reservists of the Canadian Forces 

and take part in operations;

•	 the clarification of the concept of 

spousal cohabitation especially with 

regard to leave for family or parental 

reasons;

•	 details on the advance notice to be 

given by employees who want to take 

paternity leave.

These amendments came into force  

on October 29, 20082.

New authorized leave for 
employees who are reservists 
and take part in an operation

Under new Section 81.17.1 of the ARLS, 

an employee who is also a reservist 

of the Canadian Forces may now be 

validly absent from work to participate 

in a mission or an operation in Canada 

or abroad while retaining his or her 
employment.

If the employee is credited with at least 

12 months of uninterrupted service, he 

or she may be absent from work for a 

maximum period of 18 months to take 

part in an operation outside Canada.

•	 provide assistance in the case  

of a major disaster 3; 

•	 aid the civil power 4; 

•	 intervene in any other emergency 

situation designated by the 

Government. 

The Act does not set any time limits 

regarding authorized leaves for these 

missions in Canada. However, it does 

provide that the conditions and period 

may be subsequently prescribed by 

regulation.

Lastly, regardless of the length of his  

or her uninterrupted service, an employee 

who is a Canadian Forces reservist may 

now be absent for a period of not more 

than 15 days to take part in annual 

training.

1	 An Act respecting labour standards,  
R.S.Q., N-1.1.

2	 An Act to amend the Act respecting labour 
standards principally with regard to reservists 
(Bill 98 - 2008, Chapter 30).

3	 Section 2 of the Civil Protection Act defines the 
notion of “major disaster” as “an event caused 
by a natural phenomenon, a technological 
failure or an accident, whether or not resulting 
from human intervention, that causes serious 
harm to persons or substantial damage to 
property and requires unusual action on 
the part of the affected community, such as 
a flood, earthquake, ground movement, 
explosion, toxic emission or pandemic”.

4	 At the request of the Attorney General  
of Quebec under the National Defence Act 
(Revised Statutes of Canada, 1985,  
chapter N- 5).

This operation includes the employee’s 

preparation, training, rest and transporta-

tion from his residence and back.

In addition, regardless of the length 

of his or her uninterrupted service, an 

employee who is also a reservist may be 

absent to take part in an operation in 

Canada, the purpose of which is to: 
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Note that an employee cannot take 

advantage of the leave under new Section 

81.17.1 of the ARLS if his or her absence 

could endanger the life, health or security 

of other employees or the population or 

cause the destruction or serious deterio-

ration of certain property or in a case of 

superior force, or if the absence  

is inconsistent with the employee’s 

professional code of ethics

In all cases, the employee who wishes to 

take a leave for reservist employees must 

give the employer advance written notice 

of not less than four weeks stating the 

reason for the absence and its duration, 

unless he or she is prevented from doing 

so for serious cause. In addition, the em-

ployee may return to work before the date 

specified in his or her notice, subject to 

giving the employer a new written notice 

of not less than three weeks. Under the 

ARLS, an employee who takes advantage 

of such leave is entitled to be reinstated 

in his or her former position once the 

mission is completed. 

However, an employee who is absent for 

a period of more than 12 weeks may not 

take advantage of a leave under Section 

81.17.1 before the expiry of a period of 12 

months from the date of return to work.

Finally, when an employee is on leave 

for a mission at the end of the 12 months 

following the end of a reference year for 

annual vacation leave, his or her employer 

may either defer the annual leave until the 

following year or pay the indemnity for 

that leave.5

The new concept  
of cohabitation

Various provisions of the ARLS refer to 

the concept of spouses especially those 

provisions dealing with absence for family 

or parental reasons and recourses against 

prohibited practices.

Under Sub-section 1(3) of the ARLS, 

the term “spouse” refers to persons who:

•	 are married or in a civil union and 

cohabiting;

•	 being of opposite sex or the same sex, 

are living together in a de facto union 

and are the father and mother of the 

same child;

•	 are of opposite sex or of the same  

sex and have been living together in a  

de facto union for one year or more.

The legislator clarified the concept of 

cohabitation 6 by specifying that spouses 

continue to cohabit even despite the 

“temporary absence” of one of them. Such 

is the case when, for instance, a spouse is 

temporarily absent because of his or her 

work.

The ARLS does not define the term 

“temporary”. However, based on the 

case law interpretation of a statute using 

a similar term, there is every reason 

to believe that this notion refers to an 

absence that is brief and limited in time 

as opposed to one that is unlimited, 

undefined, lasting or permanent. 7 

In addition, the ARLS now provides 

that spouses cohabit even if one of the 

persons is required to live permanently 

in another place for health reasons (for 

instance, where a spouse is hospitalized) 

or because of imprisonment, unless the 

employee is cohabiting with another 

spouse.

Advance notice  
for paternity leave

Much like the notice an employee must 

give for maternity leave 8, new Section 

81.2.1 of the ARLS now stipulates that an 

employee who wishes to take paternity 

leave 9 must give written notice of not less 

than three weeks to his employer, stating 

the expected date of the leave and that of 

the return to work. However, the notice 

may be shorter if the birth of the child 

occurs before the expected date.
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514 877-2918
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5	 New Section 70 of the ARLS. 

6	 New Section 1 (3) of the ARLS.

7	 Social assistance - 75, [1994] C.A.S. 
431 (interpretation of Section 2 of the Act 
respecting income security, R.S. Q., c. S-
3.1.1).

8	 Section 81.6 of the ARLS

9	 Section 81.2 of the ARLS.
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